SEO eli search engine optimization aka hakukoneoptimointi. Monien konsulttien lempilapsi ja mysteeri, joka keksitään uudestaan ja uudestaan.
Heille, jotka eivät halua perehtyä asiaan syvemmin ja haluavat tietää miten verkkosivusta tehdään hakukoneoptimoitu, minulla on yksi nopea neuvo: Tee sivustollesi riittävästi sisältöä, jotka liittyvät oman alasi hakusanoihin ja niihin hakusanoihin, joilla haluat näkyä korkealla Googlen hakutuloksissa, niin sillä pääset jo pitkälle. Seuraavaksi paneudutaan asiaan vähän syvemmin.
Millainen on hakukoneystävällinen verkkosivu?
Hakukoneet arvostavat sitä, että sivuilla on sisältöä, joka vastaa hakukoneen hakusanan sisältöä. Yksinkertaista. Eikö? Miksi sitten hakukoneoptimoinnista on tehty salatiedettä, jonka salaisuuksien avaamiseen tarvitaan kalliita konsultteja? Kyllä siihenkin on omat syynsä, mutta jos puhumme tavanomaisesta verkkosivusta, joka esittelee esim. yhteisön toimintaa ja palveluita on muutamia helppoja asioita, joita jokaisen verkkosivun ylläpitäjä tai yhteisö voi tehdä hakukonenäkyvyytensä parantamiseksi.
Tutki millä hakusanoilla palveluitasi haetaan
Kuullostaa ilmiselvältä, mutta aika usein me ammattilaiset, siis kaikkien alojen ammattilaiset, muodostamme ammatillisen kielen. Sen terminologia ei välttämättä vastaa hakukonetta käyttävän maallikon käsitystä siitä, millä hakusanoilla palvelun pitäisi löytyä. Eli sama suomeksi: Unohda ammattijargoni ja yritä kertoa tuotteistasi ja palveluistasi niillä sanoilla, joita asiakkaasi käyttäisi.
Huomioi tiedonetsijät
Tiedonetsijät ovat suurin potentiaalisten asiakkaiden ryhmäsi. Tutkimusten mukaan ostoprosessi alkaa tiedonetsinnällä, joka yleensä tapahtuu hakukoneen avulla. Tarjoa tiedonetsijöille mahdollisimman paljon tietoa palveluidesi ympäriltä, jotta tekisit palvelusi tutuksi mahdollisimman monille jo ennen, kuin he ovat ostopäätöksen tehneet. Samalla vahvistat sivustosi näkyvyyttä mahdollisimman monilla alaasi liittyvillä hakusanoilla.
Varmista, että sivustosi sisällöstä on asiakkaalle hyötyä
Jos keksit hyödytöntä sisältöä hakusanojen ympärille, voi se kääntyä itseään vastaan. Hakukoneet mittaavat sitä kuinka usein hakusanalla päädytään sivuillesi ja myös sitä kauanko siellä vietetään aikaa. Jos kaikki sivuillesi päätyvä liikenne siirtyy samantien sivuilta pois, voi sivustosi näkyvyys hakukoneissa heiketä voimakkaasti.
Päivitä sivua usein
Hakukoneet arvostavat sitä, että sivusto on aktiivinen ja päivittää sisältöä säännöllisesti. Jos hakee hakukoneesta sanalla SEO niin päätyy varmasti monille nosta näkyvyyttäsi bloggaamalla tyyppiselle sivustolle. Bloggaaminen on hyvä keino pitää sivustoa ajantasaisena, mutta kaikille se ei välttämättä sovi. Artikkelit ovat jokatapauksessa hyvä keino pitää sivustoa ajantasaisena ja ne voivat olla esim. tuotteisiin tai palveluihin liittyviä asiantuntija artikkeleita, joilla tavoita hyvin myös tiedonetsijöitä.
Tee hyviä otsikoita
HTML – kielessä otsikoilla on monta tasoa h1, h2, h3…. niiden tarkoitus on ilmaista otsikoiden välistä hierarkiaa. Yhdellä sivulla pitäisi olla vain yksi h1 otsikko, joka kertoo sivun pääasiallisestaa sisällöstä. Otsikot ovat hyviä paikkoja sijoittaa hakusanoja, joten käytä hieman aikaa miettiessäsi millä tavalla mikäkin sisältö kannattaisi otsikoida, jotta sisältösi löytyisi hakukoneesta helposti.
Hanki ulkopuolisia linkkejä ja tee sivun sisäisiä linkityksiä
Sivun hakukonenäkyvyyttä voi kasvattaa hankkimalla ulkopuolisia linkityksiä. Jos sivustoosi viitataan ulkopuolisilta sivuilta, se antaa hakukoneelle signaalin, että sivusi on luotettu ja arvostettu. Tähän voi hyödyntää esimerkiksi yhteistyöverkostoja. Parasta tietysti on, jos sivustollasi on niin hyödyllistä sisältöä, että siihen halutaan viitata.
Sivun sisäisillä linkityksillä tarkoitetaan sitä, että kirjoittamasi sisällön viitatessa tuotteeseen tai sivuston toiseen sisältöön, sisällytät sanoihin linkkejä, jotka vievät viittatun sisällön pariin. Esim. wikipedia, jonka artikkeleissa on aina alleviivattuja avainsanoja, jotka vievät avainsanaan viitaavaan sisältöön.
Nimeä sivustosi kuvat ja täytä alt- ja kuvaus kentät
Sivujen on tärkeää löytyä myös hakukoneiden kuvahauista. Hyvin nimetyillä kuvilla ja alt-kenttien käyttämisellä on positiivien vaikutus sivusi näkymiseen hakukoneiden tuloksissa. Esimerkiksi tuotekuvien nimeäminen tuotteiden nimillä versus epämääräinen numerosarja.jpg. Myös kuvaukset ja kuvatekstit auttavat hakukonetta hahmottamaan kuvan sisällön paremmin.
Hakukoneoptimointi lisäosat
Muunmuassa WordPressiin on saatavilla hakukoneoptimointiin suunnattuja ohjelmia. Yksi tunnettu niistä on Yoast SEO. Niitä voi halutessaan käyttää, mutta ne vaikuttavat enemmän siihen, miten tulokset näkyvät hakukoneissa, kuin siihen kuinka korkealla hakutuloksissa sivusi on. Omasta mielestäni niiden käyttö on vain yksi ylimääräinen ylläpitotehtävä ja mieluummin satsaisin hyvän sisällön tuottamiseen, kuin lähtisin optimoimaan sivua lisäosien avulla, koska jos edellämainitut edellytykset eivät täyty, niin lisäosat eivät tilannetta merkittävästi paranna.
Muut hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat asiat
Siihen, miten sivustosi pisteytyy hakukoneissa, on monia muitakin vaikuttavia tekijöitä. Ilmiselvin on tietysti kilpailutilanne. Jos alallasi on paljon kilpailua ja verkkosivuja ja toimijoita on enemmän kuin sieniä metsässä, on hakukonenäkyvyyden nostaminen luonnollisesti paljon vaikeampaa vain sivua optimoimalla. Toimiva kombo onkin yleensä maksetun markkinoinnin ja hyvin hakukoneoptimoitujen sivujen liitto.
Yleisesti verkkosivun on tärkeää olla enemmän sisältö keskeistä, kuin visuaalista. Harvoin asiakas jää sivulle tutkimaan wow-efektin vallassa, vaikka sivustosi olisi visuaalinen mestariteos. Asiakkaalle merkityksellistä on löytää hänelle tärkeä informaatio helposti ja nopeasti. Visuaalisuus pitäisikin nähdä enemmän keinona saada asiakas kiinnitämään katseensa haluttuun asiaan sivuilla, kuin itsetarkoituksellisena päämääränä.
Hakukoneet arvostavat myös sivuston nopeaa latautumista ja teknistä toimivuutta. Teknisesti tarkoituksenmukaisten sivujen toteuttamiseen on olemassa monia ohjeistuksia, jotka menevät hyvinkin syvälle aiheeseen. Yksinkertaisina nyrkkisääntöinä on hyvä muistaa, että kuvat kannattaa ladata sivuille tarkoituksen mukaisessa koossa ja videot kannattaa ennemmin upottaa sivuille esim. YouTube kanavalta, kuin ladata niitä sivuston omiin kansioihin. Näin sivusto lataa nopeammin ja on siten käyttäjäystävällisempi.